7 saveta da pomognete svojoj deci da poboljšaju virtuelno učenje

Danas je virtuelno učenje nova normalnost. Škole su sve više i više fokusirane da obrazovanje mora nastaviti svojim tokom, jer posledice pandemije obuhvataju neizbežni haos u životima ljudi. U ovom bespomoćnom scenariju, suočavanje sa revolucionarnim promenama na polju učenja može biti nezgodno kako za nastavnike, učenike, tako i za njihove roditelje. Svaka pomoć je dobrodošla, jer ne znaju svi kako se spraviti s ovim savremenim promenama.

Studije izveštavaju da kada je reč o virtuelnom učenju, roditelji često igraju ulogu nastavnika. Mnoga deca učenje online uglavnom tretiraju kao odmor. Dakle, kako roditelji mogu naterati svoju decu da shvate da je virtuelno učenje nova metoda, a ne odmor za njih? Ovo su načini koji bi im pomogli da poboljšaju virtuelno učenje za svoju decu.

1. Upoznajte ih sa konceptom virtuelnog učenja

Generalno, ljudi se kolebaju prema neistraženim aktivnostima. Naročito kod dece, nove situacije ih mogu učiniti pomalo nervoznim. Nedostatak predvidljivosti često je ono što uzrokuje emocije koje izostaju iz učenja, kaže profesor Vahman, zbog čega sve veća predvidljivost može pomoći. Opišite proces virtuelnog učenja i razloge za prelazak iz škole u online učionicu. Pomozite im u njihovim projektima, zadacima ili prezentacijama, jer neki od njih mogu za njih biti potpuno novo iskustvo.

Minimalni napori u izgradnji njihovog tehničkog znanja dugoročno će im pomoći. Znajte koje platforme i softver deca koriste. Sagledavajte, igrajte se i sarađujte sa svojom decom kada koriste ekran, podstičite socijalne interakcije, povezivanje i učenje. Istražite nove aspekte, nove alate i nova podešavanja različitih aplikacija, zajedno sa njima, jer će ih to zadržati angažovanim.

2. Uključite radoznalost

Deca ponekad postavljaju nezamisliva, iako najzanimljivija pitanja, a kada se to dogodi, odgovornost roditelja je da im da odgovore. Odgovorite im jednostavno i jasno kako biste promovisali razumevanje. Verovatnije je da će biti angažovani na taj način. Radoznalost priprema mozak za učenje i povećava koncentraciju tokom učenja. To je razlog zašto većina govornika započinje pitanjem, stvarajući vezu. Ključno je zadržati tu vezu.

Kada su deca znatiželjna, mozak postaje brz alat za prikupljanje informacija i zadržava informacije koje ih možda čak i ne zanimaju. Obično dosadni ili teški predmeti takođe mogu biti fascinantni ako se na njih nagovaraju na ubedljiv način. Postavljanje pitanja u vezi sa bilo kojim temama i poukama navelo bi dete da pročita više, verovatno razgovara sa svojim odeljenjskim starešinama i postepeno uči. Uključivanje osećaja sigurnosti i samopouzdanja kod dece gde neustrašivo podižu svoje sumnje, a da ih niko ne zaplaši, pomoći će im da izgrade bolje razumevanje i bolju ličnost.

3. Stvorite namensko virtuelno okruženje za učenje

Vrsta prostora u kojem učite direktno će uticati na vašu produktivnost. Učenje u krevetu može biti štetno za nečiju produktivnost, jer podsvesno povezujemo krevete sa udobnošću i spavanjem. Studija navodi da da biste poravnali misli, morate pronaći sto i sedeti uspravno. Određeni prostor za učenje takođe donosi samopouzdanje, motivaciju i osećaj udobnosti u umovima dece.

Što se tiče virtuelnog učenja, postavljanje stolice sa ravnim naslonom zajedno sa stolom je neophodno. Ako ne to, postavljanje stolice na ravnu povišenu površinu ili platformu takođe može biti korisno. Važno je uzeti u obzir šta će im trebati tokom nastave, uključujući materijale kao što su prethodno naoštrene olovke ili drugi školski alati. Stvaranje dobro osvetljenog stola je ponovo od vitalne važnosti, jer vam ne trebaju deca koja naprežu oči.

4. Pozitivno ojačanje čini čuda

Ne postoji bolji način da se detetu poveri samopouzdanje od pohvala ili verbalno ili određenim gestama poput tapšanja po leđima. Cenite ih čak i zbog njihovog najmanjeg učešća u aktivnostima ili zbog bilo kakve ispravnosti koju pokazuju. Ako jednom pripreme prezentaciju, pohvalite ih za njihov rad. Koristite reči poput „Drago mi je što te gledam kako pokušavaš“, „odlično ti ide“, „ponosan sam na tebe“. Sledeće što vidite, uložiće dvostruko više napora od prvog pokušaja.

Deca se osećaju primećeno, potvrđeno i odobravano, pa nastavljaju ponašanje zbog kojeg su pohvaljena. Štaviše, shvataju svoje pozitivne kvalitete i postupke. To su minimalne nagrade koje imaju najveći uticaj na decu i oblikuju ih da budu akademski i socijalno uspešni.

5. Uspostavite organizovanu rutinu

Praćenje rasporeda može sprečiti decu da se isključe iz svojih virtuelnih sesija učenja. Aktivnosti poput buđenja na vreme, zdravog doručka i besprekornog oblačenja za školu podsvesno zahtevaju od deteta da se fokusira. Održavanje radnog stola pomaže detetu da radi samostalno i efikasno, istovremeno promoviše donošenje odluka. Štaviše, izaziva osećaj odgovornosti.

Suprotno tome, neorganizovanost im ometa produktivnost, čini ih anksioznima, pa čak može imati i danak na ukupnom zdravlju. Od davanja prioriteta svom poslu i postavljanju kratkoročnih ciljeva koji su dostižni mogu vam mnogo olakšati život i zapanjujuće povećati akademske rezultate. Možda se ne čini tako, ali učenje deteta da bira tanjire ili odlaže sveže opranu odeću može mu izgraditi mozak i pripremiti ga za izazovne akademske mogućnosti.

6. Usredsredite se na njihove snage

Naš instinkt nam govori da decu osvetlimo u oblastima u kojima su slaba. Međutim, to bi moglo dovesti do toga da oni budu isključeni iz virtuelnog učenja. Povlačenje područja slabosti moglo bi čak dovesti do povlačenja iz predmeta koje smatraju zaista intrigantnim. S druge strane, fokusiranje na njihove snage stvara osećaj zadovoljstva, veći nivo angažovanosti u školi i viši nivo akademskih postignuća. Razmislite šta najviše zanima vaše dete.

Prvi korak ka pristupu zasnovan na snagama je pomoći deci da nauče koje su njihove snage. Razgovarajte sa njihovim nastavnicima koje osobine pokazuju ili šta ih ispunjava. U isto vreme, zatražite od nastavnika da pruže mogućnosti za korišćenje tih talenata i, teoretski, čak omoguće izbor projekata ili zadataka na osnovu njihovih snaga. Ako se čini izvodljivim, opremite ih resursima potrebnim za vežbanje. Ako ne, jednostavno predstavite neke kurseve osnovnog nivoa dostupne na mreži koji će im pružiti veću izloženost i znanje o temi koja ih zanima.

7. Otkrijte veze između lekcija i njihovih vrednosti

Postoje slučajevi kada se deca trude da steknu jasnost na svojim časovima. Učenje napamet je štetno i zastareo koncept jer detetu ostavlja nejasno, zbunjeno stanje uma. Nastojte da izgradite dublje razumevanje koncepata u svesti dece. Najlakši način da to uradite je da delite primere koji se odnose na njih ili svoja lična iskustva sa njima.

Stvaranje veza između pisanih koncepata i praktičnih iskustava razviće jače razumevanje i pokrenuti dalje učenje. Mapiranje koncepata pomaže deci da sami uvide da li su bila svesna onoga što uče. Istovremeno, podstaknite ih da traže načine na koje se akademski sadržaj poklapa sa njihovim vrednostima za ukupan razvoj ličnosti.

Izvor: mindler.com