7 životnih lekcija koje sam naučila od oca

Svakodnevno slušamo savete naših roditelja i neke od njih uspemo da zapamtimo, nekima se suprotstavljamo ili se zbog njih ljutimo, a neke shvatamo mnogo kasnije. Ipak, oni su ti koji nam misle najbolje i govore nam najbolje od onoga što su kroz iskustvo naučili.

Ali, to je samo način na koji oni gledaju stvari, možda i ne treba uvek da ih poslušamo, ali dobro je da zapamtimo životne lekcije koje mogu mnogo da nam pomognu u nekom trenutku ili situaciji kada tragamo za rešenjem.

Ovo su saveti jednog oca svojoj ćerki, koje je ona zapamtila i sačuvala da joj posluže u određenom momentu. Ipak, ovo mogu biti lekcije koje bi svaki otac želeo da kaže svojoj deci, jer su tačne, bezvremene i vredne da se poslušaju.

1. Voli ono što radiš i radi ono što voliš

– Ne zaboravi da većina roditelja radi i dodatni posao koji mrzi, pa ipak nađu vreme za svoju decu. Ne traži opravdanja da ne radiš i ne propuštaj ni jednu šansu da radiš ono što voliš, pa čak i ako je sve protiv tebe.

2. Možda se nećeš uvek slagati sa svima, ali poštuj svakoga

– Odbrani svoje stavove, ali se nikada ne spuštaj na taj nivo da ulaziš u konflikt i dokazuješ nešto. Drži do svoga, ali poštuj tuđe.

3. Ne govori „Zbogom“, već „Doviđenja

– „Zbogom“ se govori onima sa kojima se nećeš dugo videti, ali ne i onima sa kojima se svakodnevno viđaš. Mnogo bolje ćeš se osećati ako se ne opraštaš sa onima koje voliš, ali uz „Doviđenja“ se već naslućuje sledeći susret.

4. Zaboravi na sve što drugi pričaju. Ako svakoga dana možeš da se pogledaš u ogledalo i da budeš ponosna na sebe, to je ono najvažnije.

– Nikada se ne odriči ljudi i poslova koje voliš, iako se drugima ne dopadaju. Ako te nešto čini srećnom tada uopšte nije važno šta o tome misle drugi, šta ti govore i koliko se trude da promeniš mišljenje. Važno je da budeš srećna.

5. Kaži ono što osećaš, u onom trenutku kada to osećaš

– Ništa ne boli više od pitanja „Šta ako…?“. Čak i za manje važne, svakodnevne postupke možemo da se pitamo šta bi bilo kada bismo postupile drugačije. Zato, najbolje je da kažemo ili uradimo baš ono što osećamo u trenutku kada se to i dešava. Ne plaši se. Onaj trenutak kada dozvoliš da tvoji strahovi progutaju tvoje snove, trenutak je kada prestaješ da rasteš i kada prestaješ da se pretvaraš u najsrećniju verziju sebe.

6. Budi zahvalna za ono što imaš

– Uvek će biti neko ko će imati nešto bolje, novije, lepše, skuplje od tebe. Ali, nikada ne zaboravi da budeš zahvalna za ono što imaš, makar to bile i svakodnevne obične stvari koje radiš, nešto što će te nasmejati, jutarnja kafa, sveže voće, mala rođendanska proslava, jelka sa lampionima. Ne zaboravi da neko nema ni to i da si ti za njega istinski srećnik.

7. Poštuj svakoga

– Bez obzira na pol, rasu, boju, nacionalnost, opredeljenje ili društveni status, svako zaslužuje ljudsko poštovanje, lepu reč, pohvalu i nagradu za obavljen posao.