8 načina kako da prekinete vezu na pravi način

Često kada se zaljubimo verujemo da će veza trajati večno. Uvek postoji ona nada da će ovoga puta biti drugačije, da se ne može desiti najgore i da je osoba s kojom smo ona prava.

Osim što se ponekad te stvari mogu dogoditi i prekinete. Ako pogledamo samo stopu razvoda, istraživanje pokazuje da je oko 50% (iako je merenje stopa razvoda složenije od poređenja brakova i razvoda u jednoj godini). Budući da se oni ne prate tako pažljivo, takođe je mnogo teže dobiti stope na slučajna i vanbračna partnerstva koja se raspadaju.

Veze se prekidaju iz najrazličitijih razloga. Sukob je jedan od čestih razloga, ali ponekad uključuje i druge razloge. Kada se to dogodi, morate naučiti kako da raskinete sa nekim koga volite.

Zašto i kako se događaju prekidi?

Većina nas ulazi u veze s nadom da ih nikada nećemo morati prekinuti. Brak se posebno gradi na pretpostavci da će trajati „sve dok nas smrt ne rastavi“.

Uobičajeni uzroci prekida uključuju razlike u karakteru, nedostatak vremena provedenog zajedno, neverstvo, nedostatak pozitivnih interakcija između para, nisko seksualno zadovoljstvo i nisko ukupno zadovoljstvo u vezi.

Prekid veze je jedna od najtežih stvari koje moramo da uradimo. Bez obzira na to gde se nalazite u procesu prekida, znanje kako dobro prekinuti vezu (uključujući kako prekinuti vezu sa nekim koga volite) može vam pomoći da učinite ovaj prelazak glatkijim i manje štetnim za oba partnera.

Kažemo „pravi“ način, ali u stvarnosti ne postoji pravi ili „najbolji“ način za prekid veze. Svaka veza je različita i svaka osoba u vezi je drugačija. Na vama je da uzmete u obzir ličnost, potrebe i osećanja svog partnera dok čitate ovo i shvatate kako da završite određeni odnos.

1. Pokažite saosećanje

Izrazite tugu zbog prekida i podelite neke dobre stvari o zajedničkom vremenu. Biti ostavljen može učiniti osobu da se oseća zaista loše. Možete malo ublažiti udarac razgovarajući o nekim dobrim trenucima koje ste delili zajedno.

Recite nešto poput: „Naučio si me toliko toga o kuvanju, a ja sam sada bolji kuvar, zahvaljujući tebi“ ili nešto slično. Želite da druga osoba oseti da je imala pozitivan uticaj na vaš život uprkos završetku veze. Možda ćete želeti da kažete i nešto poput: „Nadao sam se da ćemo zajedno ostariti i tužan sam što se to neće dogoditi“. To pokazuje da delite neka od povređenih osećanja partnera zbog slomljenih nada.

2. Prepoznajte da nikada nije lako

Shvatite da ne postoji bezbolan način prekida. Svi želimo da vezu možemo okončati bez ikakvih povreda ili bola. Ali bez obzira koliko je veza slomljena, zvanično prekidanje izazvaće bol obe strane. Jednom kada prepoznate da će biti boli, možete biti spremni za posledice.

3. Dajte sebi vremena za tugovanje

Čak i ako ste vi taj koja vezu završava, nastupiće period slomljenog srca, tuge i bola. Ovo je jedan od najtežih delova otkrivanja načina prekida s nekim koga volite. I dalje vam je stalo do osobe, ali treba da se podsetite na razloge zbog kojih veza ne funkcioniše.

4. Budite iskreni, ali ne dajte previše detalja

Generalno, ljudi žele da znaju zašto su ostavljeni. Iako se „užasan si u krevetu“ ili „nedostaje ti ambicija“ može činiti iskrenim odgovorom, to zapravo ne čuva samopoštovanje i dostojanstvo partnera.

Korišćenje refleksivne rečenice poput „Ne osećam da smo seksualno kompatibilni“ ili „Mislim da se naši dugoročni ciljevi više ne poklapaju“ lepši su načini da izrazite svoja osećanja. Nemojte se poigravati stvarima koje je druga osoba pogrešila ili koristiti klišee poput „nisi ti, ja sam“.

5. Izbegavajte kriviti ili sramotiti

Izbegavajte pretvaranje druge osobe u „negativca“. Niko nije savršen. I vi imate grešaka, a pretvaranje bivšeg partnera u zlu osobu nije od pomoći (osim očiglednih slučajeva nasilja, ali to nije vrsta veze o kojoj ovde govorimo).

Možda su učinili neke loše stvari, poput varanja, ali i oni su ljudi. Bolje je rešiti svoja osećanja oko toga šta su uradili (ako su učinili nešto pogrešno), a ne ko su oni.

6. Uradite to licem u lice

Ako su vas ikada ostavili putem teksta ili slično (ili ako su vas u potpunosti ignorisali), znate kakav je osećaj kada vam se daje toliko malo pažnje da se druga osoba nije potrudila ni da vam to kaže lično. Zašto to učiniti drugoj osobi?

Vaš partner zaslužuje dostojanstvo razgovora licem u lice. Intimno okruženje je sigurno bolje, ali ako ste zabrinuti da li će vaš partner imati burnu reakciju, javno mesto je sigurnije.

7. Ne prepuštajte se argumentima

Ako je prekid iznenađenje za drugu osobu, možda će pokušati da se svađa, preuveličava ili obrazloži zašto biste trebali ostati zajedno i pokušati još jednom. Ako ste na mestu prekida veze, ništa sada ne može vratiti ili oživeti vezu. Prepuštanje će samo odložiti neizbežno.

8. Napravite čisti prekid

Nije preporučljivo ostati prijatelji. Izbegavajte da kažete „ostanimo u kontaktu“. Da biste prešli iz romantičnih veza, morate da izbegnete dalja emocionalna prepucavanja sa bivšim partnerom. Možda ćete ponovo biti prijatelji, ali sada nije pravo vreme za razmatranje ove mogućnosti.

Izvor: verywellmind.com