9 tajni INTJ tipa ličnosti

INTJ je retka vrsta ličnosti koja ima jedinstven skup veština i sposobnosti. INTJ-ovi su željni da poboljšaju procese i sisteme svojim originalnim idejama. Imaju smisla da vide mogućnosti za poboljšanje, bilo na poslu, kod kuće ili sami po sebi.

Ovo su 9 aspekata tipa ličnosti INTJ:

1. Oni su pametni. Stvarno pametni.

INTJ tip ličnosti su obično doživotni učenici koji su entuzijastični sakupljači znanja. Možda ćete ih naći kako čitaju nefiktivne knjige, gledaju dokumentarne filmove ili razgovaraju sa onima za koje vide da su im intelektualni ravnopravni. U stvari, INTJ je jedan od dva tipa sa najvišim prosekom uspeha.

2. INTJ samo “zna” stvari

INTJ koriste svoju dominantnu funkciju, introvertnu intuiciju — što je njihov glavni način uzimanja i obrade informacija — za formiranje utisaka i razvoj teorija. Ova funkcija funkcioniše pasivno i podsvesno, što znači da INTJ često nešto znaju, a da zapravo ne znaju zašto ili kako to znaju. Ovo rezultira sporadičnim “aha!” trenucima, jer introvertna intuicija iznenada otkriva ideju ili vezu sa njima, naizgled niotkuda.

3. Mogu biti perfekcionisti

Vrednujući kvalitet i tačnost, INTJ nastoje da konstantno povećavaju svoju kompetentnost. Oni metodično i sistematski rade na zadacima, a često su perfekcionisti sa veoma visokim standardima performansi za sebe i druge.

4. Kao introverti, potrebno im je da se napune

Kada dobiju razgovor o temi koja ih interesuje, INTJ mogu izgledati kao ekstroverti. U stvarnosti, INTJ su pravi introverti koji moraju često da provode vreme sami kako bi napunili svoje “baterije” i uradili ono što najbolje znaju, a to je refleksija, analiza ideja i uspostavljanje veza.

5. INTJ razmišljaju kritički i jasno

Ljudi ovog tipa ličnosti imaju tendenciju da temeljito ispitaju informacije koje dobijaju. Oni misle kritički i jasno, a za INTJ je pravi test ideje da li će ona efikasno i efektivno raditi u datom kontekstu. Generalno su prilično znatiželjni prema svetu oko sebe i žele da znaju vodeći princip onoga što vide. Često imaju ideje kako da urade nešto efikasnije, a više su vođeni ishodima nego ličnim osećanjima.

6. INTJ devojke i žene razbijaju rodne stereotipe

INTJ tip ličnosti je redak, ali biti ženski INTJ je još ređi – samo 1% odraslih američkih ženi identifikuje se kao INTJ (3 posto muškaraca su INTJs). I muški i ženski INTJ imaju tendenciju da budu rezervisani i analitički, a ne brbljivi i emocionalno izražajni, pa se ženski INTJ mogu osećati kao da se ne uklapaju u stereotipno očekivanje ženstvenosti. Prijatelji i članovi porodice, koji možda ne razumeju u potpunosti ličnost INTJ, mogu podstaći ženske INTJ-ove da se “samo više nasmeju i olabave”, ili mogu dotaći pitanje nedostatka emocionalnog izostanka INTJ-a. U stvarnosti, nema ničeg lošeg ili nedostaje ženskom INTJ-ovom stilu komunikacije — umesto toga, to je prirodan način da INTJ bude.

7. INTJ su selektivni u svojim odnosima

INTJ cene inteligenciju i autentičnost u svojim vezama, a zapravo su mnogo osetljiviji nego što prikazuju. Iz tog razloga, INTJ su veoma selektivni u pogledu prijatelja ili partnera koje unesu u svoj život. Kada je reč o romantici, INTJ često imaju jasne ideje o tome šta čini čvrstu vezu, a oni su često nepokolebljivi u svojoj težnji ka tom idealu, prenosi Truity.com. Mogu biti gotovo naučni u odabiru partnera, a često imaju i rigoroznu listu zahteva koje njihov partner mora da ispuni.

8. INTJ-ima su potrebni partneri koji im daju prostora

INTJ čine odane i posvećene partnere u romantičnim vezama, ali su veoma nezavisni, pa cene partnere koji im daju dovoljno prostora da se bave interesima koji su im važni.

9. Mnogi INTJ su dali neverovatan doprinos društvu

Prema pisanju Truity.com, među poznatim INTJ-ovima su Hilari Klinton, Al Gor, Bil Gejts, Dvajt Ajzenhauer,  Alan Grinspen, Uliks S. Grant, Stiven Hoking, Džon Mejnard Kejnz, Ajn Rend, Isak Asimov, Luis Kerol, Kormak Mekarti i Ser Isak Njutn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *