Benefiti investiranja u nekretnine

Ulaganje u nekretnine je uvek predstavljalo poslovni poduhvat vredan pažnje, budući da je ovo u najvećem broju slučajeva veoma isplativa investicija. Iako ovo ulaganje nije novost i svoju popularnost beleži već dugi niz godina, činjenica je da poslednjih godina tržište nekretnina naročito cveta i pruža mogućnosti za značajnu zaradu. U tekstu koji sledi ćemo govoriti o nekretninama kao pametnom ulaganju, kao i razlozima koji stoje iza ove biznis ideje, odnosno o načinima na koje ona može biti isplativa.

Kriterijumi i potražnja

Potražnja za nekretninama poslednjih godina vrtoglavo raste, uprkos jednako vrtoglavom rastu cena kvadrata. Razloge ovako intenzivnog porasta interesovanja tražimo pre svega među socijalnim, ali i ekonomskim faktorima, o kojima danas govorimo najviše u konktekstu globalne pandemije. Naime, kako kroz iskustvo izolacije, tako i kroz iskustvo egzistencijalnih i ekonomskih krahova, fokus postavljamo na sigurnost kao najrelevantnije merilo vrednosti. Nekretnine se tako ispostavljaju kao jedina sigurna investicija i njih vezujemo za osećaj sigurnosti uopšte.

To dodatno doprinosi situaciji sa potražnjom kakvoj danas svedočimo, a među interesentima se ispostavlja nekoliko ključnih kriterijuma spram kojih se nekretnine vrednuju. Ukoliko bismo se usredsredili na tržište nekretnina na teritoriji naše zemlje, kupce najviše zanimaju ponude kao što je prodaja stanova u Beogradu i Novom Sadu, te možemo da zaključimo da je lokacija uobičajeno najbitniji kriterijum za određivanje vrednosti nepokretnosti. S druge strane, možemo primetiti i ponovno aktuelizovanje vikendica i seoskih kuća, gde je ipak važniji kriterijum sobnost i širina okućnice, dok u svakom slučaju saobraćajne veze i blizine škola, vrtića, tržnih centara, prodavnica i sportskih terena značajno podižu cenu kvadrata.

Nepokretnost za sopstvene potrebe

Kada su u pitanju benefiti koje imamo od ulaganja u nepokretnosti, potrebno je na prvom mestu podvući benefite kupovine nekretnenine za sopstvene potrebe. Kako od ulaganja mahom očekujemo povrat uloženog novca i kasniji profit, a čini se da u slučaju kupovine nekretnine za sopstvene potrebe on uglavnom nije očigledan, potrebno je naglasiti da kupivši nekretninu za sebe mi zapravo ostvarujemo profit pre svega uštedom na duge staze. Ukoliko je zaista smislena i svrsishodna, kupovina nekretnine za sopstvene potrebe znači da ćemo uštedeti novac koji bismo izdvajali za najam.

Ukoliko kupujemo, na primer, stan u kujem ismo živeli ili kuću na određenoj turističkoj lokaciji (na moru, planini ili u nekom prirodnom ambijentu drugog tipa u kojem bismo želeli da provodimo odmore), finansijski benefiti bi svakako bili osetnii kroz uštedu novca (a mogući i kroz rentiranje). Pored finansija kao benefita, na ovaj način dobijamo priliku da iskusimo čak i važniju prednost investiranja u nekretnine, a to je komfor i osećaj sigurnosti. Sloboda koju dobijamo na ovaj način je zaista neprocenjima, zbog čega se i kupovina nekretnine smatra jednim od najvažnijih životnih koraka svakoga od nas.

Stambeni i poslovni prostori za rentiranje

Jedan od najpopularnijih vidova obrtanja novca uloženog u nekretninu jeste izdavanje podstanarima, te mnogi kupuju nepokretnosti sa namerom da novcem koji zarade rentiranjem datog stana ili kuće tu nepokretnost i otplate, a zatim počnu da ostvaruju profit. Naročito ukoliko govorimo o stanovima u Beogradu ili Novom Sadu, ovo može biti izuzetno unosan biznis. Ukoliko kupujete stan sa namerom da ga iznajmljujete, imajte na umu da je najznačajniji faktor uspešnosti izdavanja stanova lokacija.

Stanovi u blizini fakulteta, centra grada, te lokacije koje su dobro povezane saobraćajnim vezama sa drugim delovima grada, kao i blizina tržnih i sportskih centara, pijaca, parkova i štališta, mogu biti dati u najam po značajno višoj ceni u odnosu na one jedinice koje se nalaze na marginama grada ili na lokacijama udaljenim od ključnih gradskih tačaka. Poslovni prostori su, čini se, još isplativiji kada je ovaj biznis u pitanju, te je to razlog zbog kojeg ih je izuzetno teško naći na tržištu u prodaji. Ova investicija, ukoliko je načinjena uz detaljnu procenu i nakon analize tržišta, donosi izuzetne materijalne benefite, a mera profita je i u ovom slučaju pre svega lokacija.

Preprodaja stanova i rast cena

Cvetanje tržišta nekretnina je jedna od izuzetno aktuelnih tema kako u kontekstu biznisa, tako i u kontekstu svakodnevnog života i brojnih promena koje ovako intenzivan fokus sa nekretnine donosi. Preprodaja nekretnina tako postaje jedan siguran i profitabilan biznis, jer se trend rasta cena ne usporava, a čak i u slučaju usporavanja rasta nema prostora za predviđanje pada cena. Dok smo ranije morali u ovom kontekstu da govorimo o dodatnom ulaganju u nekretninu da bi kasnija prodaja donela veću zaradu, danas je moguće prosto sačekati kupca koji će po višoj ceni otkupiti stan, jer inflacija cena na ovom tržištu gotovo da radi posao umesto vas.

Ulaganje u nekretnine kao zaštita od inflacije

Pomenuvši inflaciju, važno je dagovorimo o rastu cena koji, ukoliko je nesrazmeran rastu prosečne zarade, predstavlja jedan od velikih strahova savremenog čoveka. Različita društvena i politička dešavanja na globalnom planu mogu dovesti do inflacije, čemu i danas svedočimo. Ulaganje u nekretnine, čija cena raste i u vezi ali i neovisno o opštoj inflaciji cena, predstavlja odličan način da sprečite gubljenje vrednosti vašeg novca. Iako se čini da je ključni benefit o kojem u ovom kontekstu govorimo finansijska dobit, potrebno je naglasiti da je u pitanju pre svega sigurnost.

Ulaganje u nekretnine broji više od jednog benefita. Kada govorimo o nekretninama kao biznisu, ističemo da ga odlikuje stabilnost i dobra perspektiva, a samim time i profitabilnost. S druge strane, mimo ovog konteksta, nekretnina predstavlja sigurnost za pojedinca i uporište njegovim privatnim prilikama. Komfor i sloboda kao prednosti kupovine nekretnine su u vezi sa sigurnošću koje ostvarujemo ovom investicijom. Čini se da poslednjih godina više no ranije prepoznajemo vrednost krova i ovo aktuelizuje temu ulaganja u ovo tržište. Ukoliko planirate da i sami investirate u nepokretnosti, znajte da je ovo idealan trenutak za takav potez, budući da mnoga predviđanja govore o kontinuiranom rastu vrednosti ovog tržišta u narednom periodu.

Piše: Velibor Živkov