Kako do posla u IT industriji u 3 jednostavna koraka?

IT industrija doživljava naročit procvat pod uticajem naglog napretka modernih tehnologija i novooformljene potrebe svih poslovanja da budu kompetitivna i prate aktuelne tehnološke tokove. Nagli porast potražnje za zaposlenima u ovoj industriji je doveo do izvesne asimetrije u našoj zemlji, odnosno nesrazmernosti u pogledu mogućnosti formalnog obrazovanja u okviru ove oblasti sa jedne strane i datih povećanih potreba za IT stručnjacima sa druge.

Činjenica je da je ovakva situacija upečatljiva i prepoznaju je kako mladi koji se opredeljuju za ovu oblast u sve većoj meri, tako i iskusni stručnjaci iz drugih industrija koji se opredeljuju za prekvalifikaciju. IT industrija pri tome stiče izuzetnu popularnost i iz razloga što rad u njoj otvara vrata ka karijernom i samim time materijalnom napretku, te će se odluka da se posvete sticanju veština i znanja u vezi sa njome mnogima opravdano učiniti logičnom i pametnom. Više o načinima na koje možete zakoračiti u svet IT-a i u njemu se ostvariti kao profesionalac, pročitajte u tekstu koji sledi.

Odlučite se za neki od poslova u IT svetu

IT industrija pruža izuzetno široku paletu prilika za zaposlenje. Prvi korak ka uspešnoj karijeri u ovoj oblasti rada jeste da se odlučite za posao koji će najbolje odgovarati vašim postojećim kvalifikacijama, odnosno vašim ličnim sklonostima i stručnom potencijalu. U vezi sa ovime ćete načiniti procenu pre svega kroz temeljnu samoevaluaciju u kontekstu ranijih poslovnih poduhvata, kao i pregledom ponude poslova u IT industriji. Softver i veb development su izuzetno popularne solucije za one oni su zainteresovani za inovacije i kojima je kreativnost jedna od vrlina, što važi i za web dizajn, dok su na tržištu Java developeri trenutno najtraženiji. Ukoliko ste se do sada u svojoj karijeri pokazali kao dobar organizator, možete početi da težite ka poziciji menadžera IT projekata, a za analitične i pedantne će posao poslovnog analitičara biti idealna prilika da ostvare svoje potencijale. Digitalni marketing je još jedna od sfera IT industrije u kojoj je moguće relativno brzo načiniti prve korake, iako je za dalji poslovni napredak potrebna posvećenost i kombinovanje veština iz različith oblasti. Pregledom oglasa za posao u Novom Sadu, Beogradu i ostalim većim gradovima ćete moći da steknete okvirnu sliku zahteva poslodavaca za date pozicije, te i da uporedite svoje sklonosti i kvalifikacije sa zaduženjima i potrebnim kvalifikacijama koji su u opisu radnih mesta izlistane.

Sticanje veština i znanja

Za one koji nisu tokom studija bili opredeljeni za oblast IT-a, postoje brojni izvori i kursevi koji ih mogu podržati na putu sticanja neophodnih veština i znanja za rad u ovoj industriji. Ukoliko ste trenutno zaposleni, a imate u planu prekvalifikaciju ne biste li kasnije pronašli posao u oblasti rada o kojoj govorimo, uzmite u obzir pohađanje nekog od online kurseva, koji su fleksibilni u kontekstu vremena i dinamike rada na sticanju datih znanja. Činjenica je da su mnoge akademije prepoznale online princip rada i edukacije kao najpopularniji i najprikladniji, te ovo mnogima olakšava put ka poslovnom uspehu u IT industriji. Volontiranje takođe predstavlja jedan od izuzetno efektnih vidova kako sticanja veština, tako i sticanja kontakata i dokazivanja svojih sposobnosti poslodavcima, te razmotrite ovakav vid angažmana ne biste li sebi otvorili vrata ka razvoju karijere, koja je po svojoj prirodi zasigurno deo budućnosti svih poslovanja na globalnom nivou. U ovom procesu vam u velikoj meri mogu pomoći kontakti koje imate i smernice koje vam mogu pružiti poznanici koji su se ranije obreli u datoj struci, te posvetite pažnju takozvanom umrežavanju i održavanju poznanstava koja vam mogu značiti u ovom kontekstu.

Apliciranje za željenu radnu poziciju i proces selekcije

Kao i za svaki veliki životni poduhvat, u toku traženja posla i građenja željene karijere istrajnost igra izuzetno značajnu ulogu. Budite uporni u svojim apliciranjima za radne pozicije koje vas interesuju, a svoj CV prilagodite zahtevima poslodavaca. Veoma je važno da u okviru radne biografije ne skrećete previše sa teme koja interesuje poslodavca, odnosno da ne odlazite u digresije. Ovo ne znači da su vaši radni angažmani koji nisu u vezi sa IT industrijom irelevantni, već da je prilikom prezentovanja radnog iskustva koje nije u dodiru sa informacionim tehnologijama istaknete one veštine koje ste u toku njega stekli koje mogu biti korisne za vaš radni performans na radnom mestu za koje konkurišete. Kako je IT dinamična sfera, jasno je da je veoma važno da pokažete svoju energiju i volju za učenje novih stvari, te i da istaknete svoj entuzijazam povodom inovacija koje su gotovo svakodnevica IT stručnjaka. Ukoliko dobijete poziv za intervju, vodite računa da se za njega adekvatno pripremite, kako informišući se u vezi sa najčešćim pitanjima i najsrećnijim odgovorima na njih iz pouzdanih izvora, tako i u vezi sa radom kompanije u kojoj želite da dobijete posao.

U zavisnosti od vaših interesovanja i težnji u pogledu karijere, a ukoliko procesu prekvalifikacije ili potrage za prvim poslom pristupite postupno i budete istrajni, možete ubrzo pronaći svoje mesto pod suncem ove industrije. Činjenica je da je poslovnih prilika u ovoj sferi sve više, te i da se ovo čini rastućim trendom koji nema tendenciju da uspori, te stupite u proces razvoja svoje karijere u ovoj struci sa uverenjem da će se pred vama ubrzo ukazati idealna prilika za ulazak u ove vode i dalji poslovni napredak.

Piše: Velibor Živkov