Porodična vikend kuća na Tari kao rođena iz prirode (PLAN)

Porodična vikend kuća na Tari, delo beogradskog Siar studija, smeštena u impresivnom okruženju ove planine, ostavlja snažan utisak već na prvi pogled.

Završena je prošle godine, obuhvata 130 kvadratnih metara prostora i podeljena je na prizemlje i potktovlje. Prema rečima autora, ovo porodično zdanje namenjeno odmoru, relaksaciji i boravku prirodi, predstavlja savremenu reinterpretaciju tipične dinarske brvnare.

Za finalni izgled kuće ključno je bilo okruženje, raskošna stabla četinara i nepregledne zelene padine. Dakle, zadatak studija bio je da poveže enterijer i prirodu. Bez ikakvih prepreka i vizuelnih barijera. Suštinska namera je bila stvoriti objekat koji je perfektno uklopljen u predeo u kojem je smešten. Otuda tako mnogo staklenih površina a primena prirodnih materijala se jednostavno podrazumevala.

To je odredilo i izgled eksterijera. Korišćeni su drvo i kamen kao prirodni materijali prve vrste. Vikendica je građena kao masivni konstruktivni sistem sačinjen od zidanih zidova i armiranih betonskih stubova. Fasada je obložena drvetom i za prozore je koriščena drvena stolarija

Ulična fasada obložena kamenom Bazis pravilnog sloga, je ventilisana – postavlja se preko čeličnih nosača L profila.

Strme kosine krova sa visokim slemenom asociraju na planinske vrhove što za rezultat daje originalnu i neočekivanu geometriju.

Strme kosine krova sa visokim slemenom asociraju na planinske vrhove što za rezultat daje originalnu i neočekivanu geometriju.

Ipak, tek kada se zakorači u dnevnu zonu sve postaje savršeno jasno. Osnovna ideja ostvarena je u punom potencijalu. Iz ove sezone posmatrač zahvaljujući masivnim staklenim površinama stiče poseban doživljaj. Kao da zaista boravi u šumi četinara koja je udaljena samo desetak metara od zdanja.

Ambijentom takođe dominiraju prirodni materijali a toplina drveta daje dominantni ton atmosferi. U prizemlju se nalaze ulazni deo, kuhinja, trpezarija, kupatilo, dnevna soba i soba za goste. Potkrovlje je rezervisano za noćnu zonu koju čine tri spavaće sobe i kupatilo sa vešernicom. Deo iznad dnevnog boravka projektovan je kao galerijski prostor i proteže se kroz dve spratne visine. Enterijeru daju elegantnu dinamiku, vertikale staklenih platna, horizontalni slog dekorativnih 3D zidnih obloga i multiplikacija visilica, koje su postavljene na gredu.

Da bi sve delovalo autentično, za drvene obloge zidova i pločastog nameštaja izabrani su masivi od borove i orahove građe. Kroz enterijer se provlače i površine čija je finalna obrada prirodni kamen u pravilnom slogu.

Veza prizemlja i potkrovlja izvedena je putem dvokrakog stepeništa u središnjem delu objekta uz frontalnu fasadu. Grejanje obezbeđuje toplotna pumpa po sistemu voda vazduh: u prizemlju je ugrađeno podno grejanje dok u potkrovlju toplota isijava iz radijatorskih tela.

Sve prostorije pozicionirane su na način da im je omogućeno prirodno osvetljenje i ventilacija. Jer, upravo je u tome suština. Uspostaviti vezu sa okruženjem a u samom enterijeru istaći najbolje iz tog istog okruženja. Dakle, stilska jednakost onoga što je stvorila priroda i onoga što je stvorio čovek.

Autor teksta: Milan Nikolić │kucastil.rs

PLAN KUĆE I PODACI:

Autori projekta: Siar studio

Površina parcele: 1197m2
Površina pod objektom: 119,29 m2
Neto površina prizemlja: 73,9 m2
Neto površina potkrovlja: 55,8 m2

Plan prizemlja i plan potkrovlja