Rad od kuće: Kako održati produktivnost

Moderno doba, podstaknuto kako modernim tehnologijama i novim mogućnostima koje one podrazumevaju, tako i globalnom pandemijom virusa korona i novom normalnošću koja je pod uticajem ove situacije formirana, dovodi do značajnih izmena na planu dinamike poslovanja i rada uopšte.

Sve su češće situacije u kojima zaposleni rade na daljinu, odnosno iz svojih domova, te se polako prilagođavamo tome da je ovaj alternativni vid rada normalizovan kao legitiman princip po kojem mnoge kompanije rešavaju pitanje angažovanja zaposlenih i organizuju radne procese. S druge strane, postoje i određene oblasti poslovanja za koje je rad od kuće najsrećnije rešenje, neovisno o aktuelnoj situaciji na planu opšteg zdravlja ili mogućnostima koje nagli tehnološki uspon donosi, a to su uglavnom preduzetnički poduhvati manjeg obima i zanatske radnje.

U svakom slučaju, jasno je da je pitanje organizovanja rada od kuće danas izuzetno aktuelno, a osnovna tačka koja može biti predmet diskusije u ovom kontekstu je pitanje produktivnosti. Da li komfor koji nam pruža rad od kuće podstiče produktivnost ili joj šteti? Kako organizovati radne procese u okvirima svoga doma i izbeći distrakcije koje sama dinamika svakodnevnog života u njemu podrazumeva?

U tekstu koji sledi ćemo otvoriti ova pitanja i ponuditi određene savete koji bi mogli doprineti uspešnoj organizaciji i efikasnom radu od kuće.

Kućna kancelarija: Prilagođen, izdvojen i opremljen prostor

Kako je rad od kuće na prvom mestu specifičan zbog prostora u kojem se obavljaju radni zadaci, osnovni korak ka uspešnoj organizaciji jeste odabir i opremanje prostora koji će biti namenjen isključivo ovoj svrsi, barem u toku vašeg radnog vremena. Vrlo je važno opredeliti se za prostor koji će biti prilagođen zahtevima izvršavanja specifičnih radnih zadataka koje vaše radno mesto podrazumeva, iz više od jednog razloga. Na prvom mestu, ukoliko se u toku radnog vremena premeštate iz prostorije u prostoriju, dolazite u situaciju da vašu koncentraciju prekidaju svakodnevna dešavanja u vašem domu, izlažete se brojnim distrakcijama i sve ovo rezultira time da prosto ne završite istu količinu posla koju biste uradili prilikom rada iz tradicionalne kancelarije.

S druge strane, prilikom rada će vam u većini slučajeva biti potrebna određena oprema, koju bi trebalo da imate na jednom mestu, dakle koja bi trebalo da vam bude lako dostupna u svakom momentu. Zbog toga je organizovana kancelarija u kojoj ćete biti usmereni isključivo na rad u toku radnog vremena ključ uspešnosti kada je rad od kuće u pitanju. Ovaj prostor ne mora nužno biti prostran da bi bio funkcionalan, a funkcionalnost ćete postići ukoliko prilikom njegovog opremanja imate na umu da svi njegovi elementi treba da idu u prilog što lakšem obavljanju svih koraka rada. Opremite ovaj prostor neophodnom računarskom opremom i kancelarijskim materijalom koji redovno koristite. Pokušajte da isključite glomazne i kitnjaste elemente dekoracije, koji bi takođe mogli biti distrakcija pri radu, te se vodite minimalističkim pristupom kada je samo uređenje ovog prostora u pitanju.

Bilo bi dobro da vam u vidokrugu prilikom rada budu i bele table ili panoi, gde biste mogli da beležite ključne korake rada, dodatne zadatke i podsetnike, te budete sigurni da niste prevideli neko dodatno zaduženje, sastanak ili rok za izveštaj. U idealnom scenariju, ovaj prostor bi trebalo da bude relativno izolovan od ostalih delova vašeg doma, ne bi li vam bilo u potpunosti omogućeno fokusiranje na rad, ali ukoliko to nije moguće, dogovorite se sa svojim ukućanima da imaju u vidu vaše radno vreme i vode računa da vas ne ometaju u ovom periodu u toku radnog dana.

Jasno definisano radno vreme i ciljevi

Jedna od najčešćih zamki rada od kuće je nedefinisano radno vreme, koje je u vezi sa time na koji način pristupamo poslu, odnosno pitanju postavljanja dnevnih ciljeva na osnovu realnih mogućnosti. Vrlo je važno da pored definisanog prostora za rad imamo i definisano radno vreme, te da ne uzimamo dostupnost kancelarije kao olakšavajuću okolnost, koja čini mogućim završavanje radnih zadataka kasnije u toku dana. Takav pristup može dovesti do toga da odgađamo ostvarivanje dnevnih poslovnih ciljeva ili postavljamo pred sebe previsoke ciljeve na dnevnom nivou, koje ne bismo mogli da ostvarimo da nam fizički odlazak iz tradicionalne kancelarije znači i pauziranje svih procesa do narednog radnog dana. Dok isprva mnogima mogućnost ovakvog žongliranja poslovnim obavezama u toku dana deluje kao prednost, naposletku se ispostavlja da nam dani bivaju sačinjeni od preplitanja poslovnih i privatnih obaveza i da nam se radno vreme zapravo uopšte ne završava.

Da biste izbegli takozvano pregorevanje i naposletku svakodnevicu koja ne podrazumeva slobodno vreme u pravom smislu te reči, pored toga što ćete se odlučiti za jedinstven prostor za rad, vodite se svojim radnim vremenom prilikom organizacije rada. Rasporedite svoje obaveze spram procene vremena koje je potrebno za njihovo finalizovanje, ali i spram toga kada je vreme da iskljulčite računar i zatvorite kancelariju. Ubrzo ćete prepoznati prednosti ovakvog odnosa prema radu, jer iako je posvećenost poslu pohvalna, vi zapravo nećete doprineti svojoj kompaniji više ukoliko prožmete čitav svoj dan radom, jer je ovakav pristup poslu na duže staze zaista teško održiv i može rezultirati potpunim gubitkom entuzijazma i energije.

Organizacija timskog rada, komunikacija i sastanci

Ukoliko ste u situaciji da radite od kuće, a pri tome ste deo tima u okviru kompanije i vaši radni procesi su i u vezi sa radom vaših kolega, pitanje komunikacije je veoma važno. Ne bi li produktivnost bila na željenom nivou, bitno je da komunikacija sa timom protiče neometano i da bude dobro organizovana, da ustanovite termine redovnih sastanaka i imate uvid u rad vaših kolega u onoj meri u kojoj je to relevantno za vaš posao, te i da i sami budete transparentni u tom smislu. Ukoliko članovi tima rade od kuće, jasno je da komunikacija među kolegama nije neposredna, kakva bi bila da oni rade u zajedničkom radnom prostoru, ali moderne tehnologije nesumnjivo čine mogućim ovakav rad i putem aplikacija za timsku komunikaciju oni mogu razmenjivati mišljenja i informacije.

Ono što može ometati produktivnost jeste razgovor na teme koje nisu vezane za rad ovim putem, budući da to oduzima više vremena i pažnje no što bi povremena ćaskanja u kancelariji oduzela. Zbog toga vodite računa da sa timom budete u redovnom kontaktu pre svega povodom tekućih poslovnih pitanja, kao i da redovno prisustvujete timskim sastancima koji se uglavnom organizuju u vidu grupnih video poziva. Ukoliko ne uzmete za ozbiljno svoju dužnost da komunicirate sa timom na ovaj način, možete ostati uskraćeni za određene važne informacije povodom svojih obaveza i aktuelnosti u kompaniji ili oduzimati vreme vašim kolegama, naknadno razgovarajući o pitanjima koja su bila otvorena na sastancima koje ste propustili.

Ukoliko radite od kuće, imajte u vidu da je ovakva organizacija rada kompleksnija od tradicionalne, te i da zahteva od vas određena organizaciona rešenja i prilagođavanje specifičnoj dinamici. Potrudite se da pristupite ovome postupno i odgovorno i zasigurno ćete prepoznati benefite ovakvog rada i postići zaista dobre rezultate.

Piše: Velibor Živkov

One thought on “Rad od kuće: Kako održati produktivnost

Comments are closed.