Teorija ljubavi prema psihologu Sternbergu i 7 vrsti ljubavi

Ljubav je neophodna za naše blagostanje. Neki bi rekli da se bez nje ne može živeti i da niko nije rođen da bude sam. Međutim, ne postoji samo jedna vrsta ljubavi, i iako je većina iskusila u svom životu, definisanje ljubavi je izazov. Malo je istraživača koji su izneli održivu teoriju o konceptu ljubavi. Izuzetak je trouglasta teorija ljubavi, koju je krajem 1980-ih razvio psiholog Robert Sternberg. Ova teorija sugeriše da ljudi mogu imati različit stepen intimnosti, strasti i posvećenosti u bilo kom trenutku.

Tri komponente ljubavi

U teoriji dr. Sternberga, pojam ljubavi je trougao koji se sastoji od tri komponente:

– Intimnost koja uključuje osećaj bliskosti, povezanosti i povezanosti
– Strast, koja uključuje osećanja i želje koje dovode do fizičke privlačnosti, romantike i seksualnog usavršavanja
– Odluka / posvećenost, koja uključuje osećanja koja osobu navode da ostane s nekim i krene se ka zajedničkim ciljevima

Pronalaženje ravnoteže između fiziološke potrebe za seksom i potrebe za ljubavlju je od suštinskog značaja, a potpuno odsustvo sve tri komponente kategorizirano je kao neljubav.

Vrste ljubavi

Tri komponente ljubavi sistemski deluju. Prisustvo komponente ljubavi ili kombinacije dve ili više komponenti stvara sedam vrsta ljubavnih iskustava. Ove vrste ljubavi mogu se razlikovati i tokom veze.

1. Prijateljstvo

Ova vrsta ljubavi je kada je prisutna komponenta intimnosti ili naklonosti, ali nedostaju osećanja strasti ili posvećenosti u romantičnom smislu. Ljubav prema prijateljstvu može biti koren drugih oblika ljubavi.

2. Zaljubljenost

Zaljubljenost karakterišu osećanja požude i fizičke strasti bez naklonosti i posvećenosti. Nije bilo dovoljno vremena da se razvije dublji osećaj intimnosti, romantične ljubavi ili potpune ljubavi. Oni se eventualno mogu javiti nakon faze zaljubljenosti. Početna zaljubljenost je često vrlo moćna.

3. Prazna ljubav

Praznu ljubav karakteriše posvećenost bez strasti ili prisnosti. Ponekad se snažna ljubav pretvara u praznu ljubav. Može se desiti i obrnuto. Na primer, ugovoreni brak može početi prazan, ali vremenom preraste u drugi oblik ljubavi.

4. Romantična ljubav

Romantična ljubav ljude emotivno veže kroz prisnost i fizičku strast. Partneri u ovoj vrsti veze vode duboke razgovore koji im pomažu da znaju intimne detalje jedni o drugima. Uživaju u seksualnoj strasti i naklonosti. Ovi parovi mogu biti u trenutku kada su dugoročna obaveza ili budući planovi još uvek neodlučni.

5. Saputnička ljubav

Saputnička ljubav je intimna, ali nestrasna vrsta ljubavi. Sadrži komponentu intimnosti ili naklonosti i komponentu posvećenosti trougla. Jače je od prijateljstva, jer postoji dugoročna obaveza, ali seksualna želja je minimalna ili nikakva.

Ova vrsta ljubavi često se nalazi u brakovima u kojima je strast umrla, ali par i dalje ima duboku naklonost ili čvrstu vezu. To se takođe može posmatrati kao ljubav između bliskih prijatelja i članova porodice.

6. “Blesava” ljubav

U ovoj vrsti ljubavi prisutna je posvećenost i strast dok odsutna bliskost ili naklonost. Ovu ljubav karakteriše slatko udvaranje u kojem strast motiviše na posvećenost bez stabilizujućeg uticaja intimnosti. Često svedočenje ovoga ostavlja druge zbunjene zbog toga kako par može biti toliko impulsivan. Nažalost, takvi brakovi često ne uspeju.

7. Savršena ljubav

Ova ljubav sastoji se od sve tri komponente i ukupan je oblik ljubavi. Predstavlja idealan odnos. Parovi koji dožive ovu vrstu ljubavi imaju sjajan seks nekoliko godina u svojoj vezi. Ne mogu se zamisliti ni sa kim drugim. Oni takođe ne mogu da vide sebe zaista srećnim bez svojih partnera. Uspevaju da prevaziđu razlike i zajedno se suoče sa stresorima.

Ljubav je glagol

Prema dr. Sternbergu, savršenu ljubav možda će biti teže održati nego postići, jer se delovi ljubavi moraju sprovesti u delo. Bez ponašanja i izražavanja, strast se gubi i ljubav se može vratiti natrag u tip druženja.

Vaša veza je jedinstvena

Takođe naglašava – važnost svake komponente ljubavi može se razlikovati od osobe do osobe i od para do para. Sve tri komponente su potrebne za idealnu romantičnu vezu, ali količina svake potrebne komponente će se razlikovati od jedne veze do druge, ili čak tokom vremena unutar veze. Znanje kako komponente komuniciraju može pomoći u isticanju područja koja će možda trebati poboljšati.

Izvor: verywellmind.com