Uz pomoć vojne tehnike zaspaćete za 2 minuta

Tim vojnih američkih lekara osmislio je tehniku kako se uspavati u roku od dva minuta, a prema pisanju svetskih medija, u 96 odsto slučajeva, ova metoda je delotovorna.

Još davne 1981. godine izdata je knjiga “Opusti se i pobedi: Pobednički potez” u kojoj autor prvi put piše o metodi spavanja koju koriste američki vojnici, a za koju se smatra da može svakome pomoći da nakon šest nedelja vežbanja uplovljavate u san za manje od 120 sekundi.

Ova tehnika je osmišljena u cilju da se reši problem umornih pilota koji zbog neispavanosti prave kardinalne greške na terenu. Ova metoda uključuje svesno opuštanje mišića, upotrebu tehnike disanja i vizuelizaciju.

Hronični nedostatak sna povezuje se sa zdravstvenim problemima, uključujući dijabetes, srčana obojenja i šlog. Kako ova tehnika funkcioniše?

Opuštanje

Opustite najpre mišiće lica. Koncentrišite se na opuštanje obraza, grla, mišića oko očiju. Spustite ramena što više možete, i svesno i polako opustite najpre jednu, a zatim drugu opruženu ruku.

Disanje

Kada ste se smirili, dišite polako i ravnomerno, opuštajući mišiće grudi. Fokusirajte se i na relaksaciju nogu u ovom trenutku, počnite od butina i zadnjice i završite sa stopalima. Deset sekundi se potpuno prepustite osećaju opuštenosti.

Pročišćavanje misli

Stručnjaci predlažu 3 primera tehnike vizualizacije.

1. Zamislite da ležite u čamcu na mirnom jezeru, iznad vas se nalazi samo beskrajno plavo nebo.

2. Zamislite da ste ušuškani u mekanoj, crnoj ležaljci u sobi koja je potpuno mračna.

3. Pokušajte da tokom deset sekundi ne razmišljate ni o čemu. Ako je potrebno, dodatno izbistrite um tako što ćete ponavljati “ne misli, ne misli, ne misli”.

Vežbajte ovu tehniku, i ubrzo ćete primetiti veliku razliku – brže ćete se opustiti i utonućete u san za dva minuta.

Američka vojska je objavila i svoj komentar vezan za ovu metodu, gde navode da ne postoji magična formula koja će vas uspavati, osim osluškivanja potreba vašeg tela.

San je vitalan za održavanje energije, balansiranje emocija, radne i fitnes performanse, kao i celokupnog zdravlja.

Ljudi koji imaju problema sa snom, ili ne spavaju dovoljno ili ne spavaju kvalitetno. Pored toga, dokazano je da poremećeni šabloni sna menjaju metabolizam i pojačavaju sposobnost tela za stvaranje masnoće, što se snažno povezuje sa problemom prekomerne težine.

Istraživači iz Evropskog udruženja kardiologa kažu da manje od pet sati sna svake večeri ima loš uticaj na vaš organizam, kao pušenje.

Izvor: ddl.rs