Vaspitavanje dece danas i nekada

Prvenstveno se promenila perspektiva roditeljstva, a kao rezultat toga povećao se broj roditelja koji se odlučuju za samo jedno ili dvoje dece.

Pored toga, promenio se i način na koji roditelji vaspitavaju svoju decu.

Različiti stilovi vaspitavanja

Pored jasnih i autoritativnih uputstava o načinu brige o deci koja su utvrđena od strane profesionalaca, roditelji dobijaju mnogo različitih saveta o novim stilovima roditeljstva.

Bez obzira da li ste staložen ili strog roditelj, svaki stil vaspitavanja ima svoje prednosti i nedostatke, pa bi zato bilo najbolje da ih kombinujete. Ali, svi znamo da je teorija jedno, a praksa nešto sasvim drugo.

Uz različite stilove vaspitavanja roditelji dobijaju i veliki broj protivrečnih saveta o tome da li je neophodno da se fokusiraju na dostignuća deteta ili da mu obezbede dovoljno slobodnog vremena da istražuje sopstveno okruženje.

Istovremeno, roditelji postaju mnogo osetljiviji na rizike sa kojima se suočavaju njihova deca, bez obzira na to da li se radi o fizičkim ili psihološkim potencijalnim opasnostima.

Pored toga, uznemirenost je postala zaštitni znak modernog roditeljstva. Čak i pre nego što se beba rodi, vrše se razni prenatalni testovi. Činjenica je da u prošlosti mnoge od ovih metoda nisu bile dostupne, što je danas omogućilo roditeljima da nemaju nerealne strahove.

Roditeljski strah i vaspitavanje pod staklenim zvonom

Otkrivanje roditeljskih strahova prvenstveno je usmereno na rizike povezane sa čestim kidnapovanjem dece, kao i sa opasnostima od nasilja, nezdrave hrane i slično. Isto tako, važno je napomenuti da su za mnoge nerealne strahove odgovorni i mediji.

Danas se deca odgajaju u zatvorenom prostoru uz povećan nadzor.

Podjednako je važno naglasiti veliku promenu u očekivanjima roditelja. Tačnije, nekada su roditelji očekivali da će ih njihova deca voleti, a danas je suprotno. Roditelji žele da nateraju decu da ih vole, da budu srećna i da im nikada nije dosadno.

Finansijska sigurnost i roditeljstvo

Najveća promena u odnosima roditelja i dece svakako leži u zabrinutosti roditelja za finansijsku sigurnost svoje dece. Kako ekonomija postaje konkurentnija, mnogi roditelji se trude da svojoj deci obezbede materijalnu korist.

Kao rezultat toga, više vremena i resursa se ulaže u zarađivanje novca, zbog čega roditelji često nemaju vremena za čitanje priča, razgovore i igranje sa svojom decom.

Pored toga, vaspitavanje danas ne prestaje kada dete napuni 18 ili 21 godinu. Većina roditelja je to prestala da očekuje. Naime, danas je roditeljstvo aktivno i u tridesetim godinama deteta.

Mnogi ljudi čak i u tridesetim godinama žive sa svojim roditeljima i očekuju njihovu pomoć u svim oblastima života.

Izvor: crnobelo.rs