Vodič za ekstroverte koji žive ili rade sa introvertom

Ekstroverti, imajte na umu: Ovaj jednostavan savet će olakšati život i vama i vašem voljenom introvertu. Imajte na umu da ni jedan introvert nije baš sličan, tako da se ovaj savet možda ne odnosi na svakog introverta u jednakim merama, ali ovo je dobar početak.

Prihvatite, čak i ako ne razumete.

Ovo je možda najteže, ali je i najvažnije. Ekstroverti i introverti se možda nikada neće u potpunosti razumeti, ali ipak možemo da izaberemo prihvatanje.

Introverti ne moraju mnogo da brbljaju; Ponekad što manje pričaju, više se povezuju. Mnogi introverti su nepravedno kritikovani od strane prijatelja i porodice i proganjani iz neznanja, čineći prihvatanje neverovatno važnim, čak i ako ne razumete u potpunosti. Od kritičnog je značaja za vaš odnos da priznate njihovu potrebu za samoćom.

Posmatrajte i verbalne i neverbalne signale.

Možda ćete primetiti da vaš introvertni supružnik ili saradnici reaguju sa kratkim ili jednim rečju odgovora. Opet, nismo ljuti, jednostavno sledovanje naših reči i izbegavanje trošenja vremena na bezumno brbljanje. Nadamo se da ćete to pokupiti jer ne želimo da razgovaramo o tome o čemu želite da se priča. Naš mozak je ponekad okupiran negde drugde, tako da postoje ograničeni resursi dostupni za razgovor. Bolje je sačekati vreme koje funkcioniše za obe strane.

Dajte nam prostora; Molim vas, ne jurite i ne preterujte.

Kada introverti šalju signale da ne žele da razgovaraju, molim vas prestanite da pokušavate. Ako nismo u tom mentalnom prostoru za razgovor, to neće nigde da ode. Forsiranje razgovora u tom trenutku bilo bi kao da pokušate da gledate jednočasovnu YouTube plejlistu na telefonu sa baterijom od tri procenta. To će nas samo ostaviti frustrirane i nezadovoljne.

U stvari, što više guraš, bićeš sve dalje. Znamo da ovo možda deluje sebično od nas — kao da ćemo pričati samo kada to želimo – ali tišina nije želja, to je potreba.

Introverti provode mnogo vremena sledujući svoje reči. Čudno vreme (kao u posebnim prilikama), možemo da pomerimo preko limita ali onda sledeći dan počinje sa deficitom. Budite uvereni da nam je još uvek stalo do vas, i da ćemo vam se vratiti kad budemo mogli.

Učinite da vam se zajedničko vreme isplati.

Introverti vole smislen razgovor i kvalitetno vreme. Uživamo da razgovaramo i delimo sa ljudima kojima verujemo. Introverti veoma ceni odnose. Potvrđujemo da ćaskanje pomaže u izgradnji prijateljstva, ali ako se naše zajedničko vreme sastoji samo od ogovaranja i drugih trivijalnih tema, prestaćemo da dolazimo kod vas. Introverti oklevaju da iskoriste ograničenu energiju na pitanjima od malog značaja.

To ne znači da svako ćaskanje treba da bude promenljivo ili traženje duše, ali nam je potreban taj potencijal da bismo mogli da nastavimo vezu. Zato što introverti duboko razmišljaju, brinu duboko, i dele duboko, želimo da se damo u potpunosti. To znači da pažljivo biramo prijateljstva. Introverti su po prirodi zaštitnički nastrojeni i odobravaće pristup samo dokazanom nekolicini, pa se potrudite da vam se zajedničko vreme isplati za oboje.

Dozvolite vreme za rutinsku samoću.

Za introverte je od suštinskog značaja da imaju redovno “usamljeno vreme” za uživanje u samoći bez krivice.

Introvertima je očajnički potrebno tiho vreme, a time što ga stalno zakazujete, pomaže nam da bolje sledimo reči i energiju. Slobodno ćemo vam se predati kada budemo mogli da računamo na usamljeno vreme. Bez tihog vremena, ipak, nikada nećete dobiti punu pažnju introverta jer ćemo posmatrati naš energetski merač. Verujte nam, ako nam dozvolite da imamo vremena, da ćemo se vratiti sa mnogo više toga da vam damo.

Možda je uvek izazov za introverte i ekstroverte da mirno koegzistiraju, ali moramo naći načina da se bolje razumemo. Iako se naše potrebe razlikuju, još uvek smo sposobni za ljubav i prihvatanje. Nadam se da će ekstroverti pronaći ovaj vodič koristan za život (ili rad) sa introvertima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *